RAAKACADEMIE

Wij van de RAAKacademie zijn toegewijd aan jouw persoonlijke en professionel ontwikkelingt.

Image Alt

raakacademie.wijzijnraak.nl

  /  Coach   /  Positieve relaties, hoe bouw je die op?
a

Positieve relaties, hoe bouw je die op?

“The most important single ingredient in the formula of success is knowing how to get along with people.” – Theodore Roosevelt

Positieve en gezonde relaties
Een van de meest diepgaande ervaringen die we in ons leven kunnen hebben, is de verbinding die we hebben met andere mensen. Positieve en ondersteunende relaties zullen ons helpen gezonder, gelukkiger en meer tevreden te zijn met ons leven. Dus hier zijn een paar tips om je te helpen om meer positieve en gezonde relaties te ontwikkelen op alle gebieden van je leven:
1. Accepteer en vier verschillen.

Een van de grootste uitdagingen die we in relaties ervaren, is dat we allemaal anders zijn. We kunnen de wereld op veel manieren waarnemen. Zeker een ontzettende blokkade die we tegenkomen als we proberen relaties op te bouwen, is een verlangen of een verwachting dat mensen zullen denken zoals wij en op deze manier is het zo veel gemakkelijker om een ​​verstandhouding te creëren. We voelen ons meer op ons gemak als we het gevoel hebben dat mensen ons ‘raken’ en ons standpunt kunnen zien. Het leven zou echter erg saai zijn als we allemaal hetzelfde zouden zijn en hoewel we het misschien aanvankelijk gemakkelijker vinden, zou de nieuwigheid van eenvormigheid snel afnemen. Dus accepteren en vieren dat we allemaal anders zijn, is een goed vertrekpunt.

2. Luister effectief.

Luisteren is een cruciale vaardigheid in het stimuleren van andermans zelfrespect, de stille vorm van vleierij waardoor mensen zich gesteund en gewaardeerd voelen. Luisteren en begrijpen wat anderen aan ons communiceren, is het belangrijkste onderdeel van succesvolle interactie en vice versa.

Actief of reflecterend luisteren is de meest bruikbare en belangrijke luistervaardigheid. Bij actief luisteren zijn we ook oprecht geïnteresseerd in het begrijpen van wat de ander denkt, voelt, wil of wat de boodschap betekent, en zijn we actief in het controleren van ons begrip voordat we reageren met onze eigen nieuwe boodschap. We herformuleren of parafraseren ons begrip van hun boodschap en geven dit terug aan de verzender ter verificatie. Dit verificatie- of feedbackproces onderscheidt actief luisteren en maakt het effectief.

3. Geef mensen je tijd.

Tijd geven aan mensen is ook een enorm geschenk. In een wereld waarin tijd van essentieel belang is en we proberen in meer dan één leven te passen, hebben we niet altijd de tijd om te geven aan onze dierbaren, vrienden en collega’s. De technologie heeft ons vermogen om een ​​echte verstandhouding op te bouwen enigszins aangetast en we proberen multi-taken uit te voeren door tegelijkertijd te sms’en en te praten.

Het aanwezig zijn in de tijd die je aan mensen geeft, is ook belangrijk, zodat je, als je bij iemand bent, echt met iemand bent en niet in het verleden woont of je zorgen maakt over de toekomst. De verbinding die we maken met andere mensen vormt de kern van ons bestaan ​​en het besteden van tijd, energie en moeite aan het ontwikkelen en opbouwen van relaties is een van de meest waardevolle levensvaardigheden.

4. Ontwikkel je communicatievaardigheden.

Communicatie vindt plaats wanneer iemand u begrijpt, niet alleen wanneer u spreekt. Een van de grootste gevaren bij communicatie is dat we praten vanuit de veronderstelling dat de andere persoon de boodschap heeft begrepen die we pogen over te brengen.

Slechte communicatie in relaties kan leiden tot een cultuur van terugvallen en verwijten, wat op zijn beurt onze stressniveaus kan beïnvloeden, vooral als we iets niet begrijpen of het gevoel hebben dat we misleid zijn. Het kan ook een positief effect hebben op het moreel als het goed werkt en motiveert mensen om op het werk te willen komen en goed werk te verrichten.

5. Beperk de schermpjes communicatie.

Inmiddels heeft vrijwel iedereen een mobiele telefoon en veel mensen hebben er twee of meer. Hoewel ze in noodgeval een redder in nood zijn, en een effectief hulpmiddel voor communicatie, kunnen ze ook een complete afleiding zijn wanneer mensen een gebrek aan etiquette op mobiele telefoons vertonen.

6. Leren geven en feedback ontvangen.

Feedback is naar mijn mening het voedsel van vooruitgang, en hoewel het misschien niet altijd lekker is, kan het heel goed voor je zijn. Het vermogen om constructieve feedback te geven aan anderen helpt hen om gebruik te maken van hun persoonlijk potentieel en kan helpen om positieve en wederzijds voordelige relaties te smeden. Vanuit je eigen persoonlijke perspectief, is elke feedback die je ontvangt gratis informatie en kun je kiezen of je het mee wilt nemen of niet. Het kan u helpen om uw dode hoek aan te boren en een ander perspectief te krijgen.

7. Ga zorgvuldig om met vertrouwen.

Lang geleden hadden mijn broer en ik een filosofisch debat over wat belangrijker was in een relatie: liefde, vertrouwen of passie. Ik was toen veel jonger en naïef en meegesleept in de bedwelmende achtbaan van sensatie zoeken. Ik ben echter gaan begrijpen dat vertrouwen enorm belangrijk is in elke relatie. Jaren later kocht ik mijn broer een foto van een klein meisje dat glimlachte en vol vertrouwen naar de camera staarde met de voet van een olifant net boven haar hoofd. Het bijschrift was: “Vertrouwen is belangrijker dan liefde.” Ik geloof dat dit gevoel waar is omdat geen liefde kan voortduren zonder gelijke hoeveelheden respect en vertrouwen.

8. Ontwikkel empathie.

Er is een geweldige uitdrukking die ik lang geleden heb geleerd: “Mensen zullen vergeten wat je zei, mensen zullen vergeten wat je hebt gedaan, maar mensen zullen nooit vergeten hoe je ze hebt laten voelen.”

Empathie en begrip bouwen een band op tussen mensen. Het is een staat van waarnemen en relateren aan de gevoelens en behoeften van iemand anders zonder de schuld te geven, advies te geven of proberen de situatie op te lossen. Empathie betekent ook ‘de innerlijke staat van iemand anders’ lezen en interpreteren op een manier die de ander helpt en ondersteuning biedt en wederzijds vertrouwen ontwikkelt.

Elke relatie die we hebben kan ons iets leren, en door positieve relaties met anderen op te bouwen, zullen we gelukkiger en meer vervuld worden en ons meer ondersteund, ondersteunend en verbonden voelen.

 

Leave a comment

User registration

You don't have permission to register

Reset Password